main banner

Hukuk Davalarında Dilekçe Yazımı


Anasayfa // Yayınlar // Hukuk Davalarında Dilekçe Yazımı

Hukuk Davalarında Dilekçe Yazımı

banner image

Türk Hukuk Sisteminde yazılı yargılama usulü esas olduğundan dilekçemizin kanuna uygun olacak şekilde düzenlenmesi oldukça önemlidir. HMK m.119'da dava dilekçesinde bulunması gereken unsurlar açıkça ifade edilmiştir. Bazı unsurların eksik olması halinde davacıya tamamlaması için kesin süre verilecek, tamamlanmaması halinde dava açılmamış sayılacaktır.  Dilekçe yazımı konusu önem arz ettiğinden dilekçe yazım aşamalarının da ayrıntılı olarak ele alınması gerekir. 

Dilekçe Yazım Aşamaları : 

1-Öncelikle davanın HMK'ya göre  yetkili ve görevli mahkemede açılması zorunlu olduğundan dava dilekçenin davanın niteliğine göre görevli ve yetkili olan mahkemeye hitaben yazılması gerekecektir. Görevli ve yetkili mahkemeyi tespit etmek oldukça önemlidir. Aksi halde mahkemece davanın esasına girmeden görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilebilmektedir. Bu nedenle dosyanın görevli veya yetkili mahkemeye gönderilme sürecinde zaman kaybı yaşanabilecektir. 

2-Mahkeme belirlendikten sonra davanın tarafları, dava konusu ve varsa harca esas değerin açıkça yazılması gerekecektir. Davacı ve davalının gerçek kişi olması halinde TC kimliği, tüzel kişi olması halinde ise vergi numarasının yazılması gerekecektir. Yine tebligat işlemlerinin yapılabilmesi adına açık adres veya KEP adresinin  de yazılması gerekecektir. Davanın konusunda ise uyuşmazlık konusu ve talebin açıkça yazılması gerekir. Bu açıklamanın kısa ve öz olması gerekir. Davanın konusu malvarlığı haklarına ilişkin ise harca esas değerin hesaplanarak dilekçede açıkça yer verilmesi gerekir. 

3-İkinci aşamada hukuki iddialarımız ve bu iddialarımızı ispatlayan delillerimizi belirtmemiz gerekir. Davanın niteliğine göre dava şartı olması halinde öncelikle dava şartına yönelik açıklama yapmamız ve delil sunmamız gerekir. Dilekçemizde olaya özgü ve lehe olan Yargıtay Kararlarına yer vermek de etki edici olabilecektir. 

4-İddialarımız ve taleplerimiz hangi yasalara dayanıyorsa yasa açıklamasını hukuki sebepler kısmında belirtmemiz gerekir. Deliller kısmında ise iddialarımızla bağlantılı olan delilleri belirtmemiz ve ek olarak belirttiklerimizi dilekçenin ekinde göstermemiz gerekecektir. 

5-Son olarak talep kısmıyla dilekçemizi sonlandırmamız gerekir. Talep kısmının açıkça yazılmış olması önemlidir.