Anlaşmalı Boşanmanın Şartları:
1-Evlilik Birliğinin En Az 1 Yıl Sürmüş Olması
Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için öncelikle evlilik birliğinin asgari bir yıldır devam ediyor olması gerekir. Hakim bu lart re'sen dikkate alacak ve şartın gerçekleşmemesi halinde boşanmaya karar veremeyecektir. Süre kanunda belirlendiğinden tarafların kendi aralarında anlaşarak süreyi kısaltmaları mümkün değildir. Sürenin başlangıcı evlilik birliğinin kurulduğu tarihtir.
2-Eşlerin Boşanma Konusunda iradelerinin Uyuşmuş Olması
Eşlerin boşanma konusunda samimi, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarının bulunmuş olması gerekir. Boşanma konusunda alınan ortak karar, sağlıklı ve özgür irade sonucu olmalıdır. Eşler mahkemeye birlikte başvurabileceği gibi bir tarafın açmış olduğu davayı diğer tarafın kabul etmesiyle de anlaşmalı boşanma olabilecektir.
3-Hakimin Tarafları Bizzat Dinlemesi
Hakim, evliliğin gerçekten taraflar bakımından birlikteliği sürdüremeyecek dereceye gelip gelmediğini ayrıca araştırmayacaktır. Bu konuda boşanmaya karar verebilmesi için hakimin eşleri bizzat dinlemesi gerekecektir. ç
Anlaşmanın Şekli :
Boşanmaya hükmedilebilmesi için taraflarca boşanmanın mali ve çocukların durumuna yönelik sonuçlarına ilişkin yapılmış bir anlaşmanın varlığı aranır. Ancak özel bir şekil şartı öngörülmemiştir. Genellikle tarafların her konuda mutabık kaldığı anlaşmalı boşanma protokolü hazırlaması ve bunu mahkemeye sunması yeterli görülmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünde mali konular ve boşanmanın çocuklar açısından sonuçlarına yer verilmesi zorunludur.
Anlaşmadan Dönme :
Yargıtay kararlarına göre mahkemece verilen hüküm kesinleşinceye dek, tarafların boşanmanın mali ve çocukların durumuna ilişkin aralarında yapmış oldukları düzenlemeyi kapsayan irade beyanlarından tek taraflı olarak dönmelerini engelleyen yasa hükmü bulunmamaktadır. Anlaşmanın bozulması halinde ise anlaşmalı boşanmaya yönelik hüküm tamamen geçersiz hale gelerek yargılamanın çekişmeli boşanma davası olarak devam etmesi gerekecektir.